Veel spannende wedstrijden bij  Dunlop toernooi op 29 juni in Alphen aan den Rijn

Bij de eerste drie gespeelde wedstrijden was het grootste verschil +2. Ook in het vervolg zaten nog een aantal spannende potjes met zelfs een gummi-arm. Het ging dit toernooi vooral om leuk spelen, dus dat is zeker geslaagd. Bij de deelnemers zaten veel spelers die elkaar al kenden als vrienden of collega's en die eens tegen elkaar wilden spelen. De strijd tussen de Brabantse vrienden Peter van 't Root en Coen Manders ging met +2 naar Peter. En Huib Rabouw wist met +1 te winnen van zijn Zwitserse collega Micha Müller. Guus van de Burgt had ook een collega meegenomen: Quan Le. Of eigenlijk was het andersom, want Guus had 'sochtends een lekke band met de auto en kon gelukkig met Quan meerijden. Zij hebben de eerste ronde geen wedstrijd gespeeld, maar samen getraind. Een spoedcursus squash, want dat had Quan nog nooit gedaan. Mark de Bruin sloot iets later aan en heeft in de eerste speelronde alvast met Quan en Guus getafeltennist en gebadmintond. In de derde echte wedstrijd in de eerste ronde won Takpin Lam met +1 van Martin van Meerkerk. Nadat deze belangrijkste wedstrijdjes gespeeld waren is per ronde een nieuwe indeling gemaakt. Omdat we zo steeds tegelijk wilden beginnen is flexibel omgegaan met de volgorde en hebben we vooral tegelijk gesquasht, zodat we ook tegelijk in de tennishal waren voor de andere sporten, wel zo gezellig. Omdat de kantine onverwachts gesloten was heeft Guus tijdens de tweede speelronde voor iedereen broodjes gehaald, zodat we gezellig met zijn allen buiten konden lunchen. Zo is van die tegenvaller toch nog een deugd gemaakt. Een echte tegenvaller was een lichte enkelblessure voor Quan, waardoor hij in de derde speelronde moest opgeven. Na afloop was de kantine wel open, zodat degenen die wilden nog een drankje konden doen. Al met al een zeer geslaagd toernooi. 

Alle uitslagen

Huib-Micha: 21-13; 21-19; 19-21; 14-21 => +1 winst voor Huib

Peter-Coen: 18-21; 21-16; 21-11; 11-21 => +2 winst voor Peter

Takpin-Martin: 6-21; 21-4; 11-21; 21-12 => +1 winst voor Takpin

Coen en Peter - Martin en Takpin: 21-17; 7-21; 17-21; 22-7 => winst na gummi-arm voor Coen en Peter

Quan - Micha: 21-4; 12-21; 0-21; 5-21 => +29 winst voor Micha

Huib - Mark: 21-9; 8-21; 15-21; 21-8 => +6 winst voor Huib

Mark - Guus: 6-21; 21-14; 20-22; 9-21 => +22 winst voor Guus

Micha en Huib - Takpin en Coen: 21-8; 0-21; 21-8; 21-19 => +7 winst voor Micha en Huib

Quan - Peter: 11-0; -; 1-11; - => opgave door Quan

Quan - Martin: 11-3; -; 4-11; - => opgave door Quan

Peter - Martin: 7-11; 9-11; 4-11; 11-5 => +7 winst voor Martin

Coen - Martin: 23-25; 12-21; 8-21; 21-1 => +4 winst voor Martin

Peter - Guus: 5-21; 4-21; 4-21; 21-19 => +48 winst voor Guus

Mark en Micha tegen Huib en Takpin: 21-13; 15-21; 21-11; 21-10 => +12 winst voor Mark en Micha

Nederlandse finale in dames enkel 40+ bij Zwitserse open

Fabienne Dony wint in het land waar zij woont in de finale van Kirsten Kaptein. Fabienne won tafeltennis knap met 21-14, badminton met 21-11 en squash met 21-7, waardoor tennis niet meer gespeeld hoefde te worden. Hiernaast wint Fabienne zilver in de gemengd dubbel samen met Yannic Andrey na in de halve finale het als eerste geplaatste duo Stephanie Chung en Nicolas Lenggenhager te verslaan, vooral door een 21-9 overwinning in tennis. Samen met Adeline Kilchenmann wint Fabienne ook nog brons in de dames dubbel. 

Hier staan alle uitslagen.

Nederlanders winnen 40+ op Duitse Open

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ging de titel in de 40+ naar Nederland, Kirsten Kaptein won bij de dames door in de finale haar dubbelspelpartner Adeline Kilchenmann te verslaan. Guus van de Burgt won bij de mannen. Hij begon het toernooi juist tegen zijn dubbelspelpartner Bertrand Carlier. Guus had geluk dat in de finale de sterke Tsjechische speler Martin Sopko door een blessure niet kon spelen. 

Goud bij de 40+ was voor zowel Kirsten als Guus niet de enige medaille dit toernooi. Kirsten won de damesdubbel A en werd samen met Thorsten Lentfer derde in de gemengd dubbel A. Guus won de herendubbel B en werd samen met Graham King tweede in de heren dubbel 45+. 

Verder kwamen de in Duitsland wonende en opgegroeide maar wel voor Nederland spelende Li-Ju en Weiling Hu in actie. Het was hun eerste internationale racketlontoernooi met meteen samen een bronzen medaille in de gemengd dubbel B. Hiernaast won Weiling Hu zilver bij de dames beginners. Dit was een zilveren medaille met een gouden randje, want de winnares van deze categorie was de wereldkampioene onder 13, Ylvie Zahn, die dit toernooi ook zilver won in de damesdubbel A en goud in de damesenkel B. Ondanks haar jonge leeftijd is Ylvie dus duidelijk geen beginner meer.

Hier staan alle uitslagen.

MedaillesGermanOpen2024

Koen Hageraats, Miriam Verbeij en Mark de Rijter zijn de nieuwe Nederlandse kampioenen 

Was Koen, de nummer drie van de wereldranglijst nog geen Nederlands kampioen? Eerder wel, maar vorig jaar kon hij niet deelnemen. Dit jaar liet hij er geen twijfel over bestaan wie de beste was. In de finale kon Guus van de Burgt alleen met badminton wat tegenstand bieden. Waar Koen vroeger vond dat Guus goed kon squashen, won hij nu met maar liefst 21-1.

Bij de dames was de finale een stuk spannender. Elcke Mols was vorig jaar op twee punten na geen Nederlands kampioen. Dit jaar eindigde de wedstrijd tegen Miriam in een gelijkspel. Bij de beslissende gummi-arm won Elcke de toss. Omdat je bij dit punt maar één service hebt, liet zij Miriam serveren. Die deed dat koelbloedig en waar Elcke de hele wedstrijd heel vast had getennist en lange rally's maakte tegen tennister Miriam en door 16 punten te halen met tennis ook de gummi-arm afdwong, sloeg ze in deze laatste rally haar backhand te zacht waardoor deze in het net belandde en de titel naar Miriam gaat.

Bij de heren 50+ was de finale een herhaling van die van vorig jaar, met het grote verschil dat Berthold van Veen toen 21-16 het tafeltennis won en dit nu met 21-11 naar Mark ging. Na kleine overwinningen van Berthold in badminton en squash had Mark nog 19 punten nodig in tennis. Deze behaalde hij bij 19-16.

Hier staan alle uitslagen van dit NK. De eerdere Nederlandse kampioenen staan hier.

Alle medaillewinnaars:

Medaillewinnaars NK 2024

Inschrijven op toernooi.nl 

19 mei, 1e pinksterdag, Nederlands Kampioenschap; wie volgen Fleur Maas en Paul Twisterling op?

29 juni, zaterdag, voor de gezelligheid en/of als voorbereiding op de WK

 

Toernooi 9 mei

Met 5 deelnemers was de bezetting minimaal. Het speelplezier was echter groot met een afwisseling van gemengd dubbels en enkels. Liesbeth en Dorine konden hun gewenste onderlinge wedstrijd spelen met vooral een spannende set in squash. Die wist Dorine nipt te winnen, maar ondanks een ruime zege in tafeltennis won Liesbeth deze battle. De spannendste wedstrijd van de dag was tussen Takpin en Bas. Doordat Takpin vier punten haalde in squash en Bas geen enkel punt in badminton, won Takpin de totale  wedstrijd met +1. Mooi voorbeeld dat je eigen onderdeel zo ruim mogelijk winnen belangrijk is. Takpin gaf tips voor de badminton en ontving deze van Bas en Guus voor de squash. Zo was het niet alleen een leuke, maar ook nog een leerzame dag.

WK dubbels 9-10 mei

Twee Nederlandse dames tegen elkaar in de finale van de gemengd dubbel 40+. Kirsten Kaptein speelde samen met de in Nederland wonende Fin Taavi Suorsa tegen de in Zwitserland wonende Nederlandse Fabienne Dony en de Marokkaan Mohammed Tarik Koubaa. Na een 21-13 en 21-19 verlies in tafeltennis en squash en 21-14 winst in badminton hadden Kirsten en Taavi op 20-16 in tennis twee matchpoints. Drie punten was het 20-19 en hadden Fabienne en Mohammed de wereldtitel binnen. 'Beautiful sport' zei Taavi na afloop :). 

Poolse open

15 tot 17 maart was de Poolse open in Warschau met vier Nederlandse deelnemers, die samen 4 zilver, 1 goud en 2 brons winnen. Lees verder ...

 

Lanzarote; december 2023

Taavi Suorsa, in Nederland wonende Fin, wint samen met zijn jeugdvriend Juho Vuorinen de heren dubbel B op de Club La Santa Open. Dit toernooi is een heerlijke escape in de winter naar de zon op Lanzarote. Lees verder ...

Veel gestelde vragen over Racketlon

Bij binnenlandse toernooien zijn kosteloos leenrackets aanwezig. Bij internationale toernooien, zoals het WK in Rotterdam, wordt verwacht dat je alle rackets in het bezit hebt. 

Er wordt van klein naar groot racket gespeeld. Dus eerst tafeltennis, dan badminton, vervolgens squash en als afsluiting tennis.

Nee, je hebt pas gewonnen als je meer individule punten hebt gewonnen dan de tegenstander. Als je bijvoorbeeld tafeltennis, badminton en squash alledrie met 21-19 wint, dan sta je pas 6 punten voor en moet je bij tennis nog 15 punten halen voor gummi-arm en 16 om te winnen.

Er wordt nog een punt gespeeld, bij het laatste onderdeel: tennis. Dit wordt een gummi arm punt genoemd. Er wordt dan opnieuw getost, de winnaar van de toss bepaalt wie ontvangt en wie serveert. De serveerder krijgt alleen een tweede service. De winnaar van het punt wint de wedstrijd.

Dit punt wordt gespeeld als op het einde de stand precies gelijk is. Er wordt nog 1 punt gespeeld bij tennis. Er wordt dan getosd, de winnaar van de tos bepaald wie ontvangt en dus wie er serveerd. De serveerder krijgt alleen een tweede service. De winnaar van het punt wint de wedstrijd.

Er zijn geen plannen om padel toe te voegen als onderdeel bij racketlon. Belangrijkste reden hiervoor is dat er weinig enkelspelbanen voor padel zijn (zeker niet op locaties waar je ook de andere vier sporten kunt beoefenen), Ook het langer maken van wedstrijden is voor toernooien niet aantrekkelijk. Voor een lokaal dubbeltoernooi om lekker te racketsporten is het prima om een onderdeel, bijvoorbeeld squash, te vervangen door padel. Dit is dan echter geen officiële racketlon meer.