De regels van racketlon zijn ontworpen om een eerlijke en competitieve strijd over de vier verschillende racketsporten te garanderen. Hier zijn de basisregels:

  1. Onderdelen: Racketlon omvat vier onderdelen: tafeltennis, badminton, squash, en tennis. De wedstrijden worden gespeeld in deze volgorde.
  2. Scoring: Elke sport wordt gespeeld tot 21 punten. Er is een 'two-point difference' regel; Je wint het onderdeel met een verschil van twee punten.
  3. Totaalpunten: De winnaar van een racketlonwedstrijd is de speler die aan het einde van alle vier de sporten de meeste punten heeft verzameld. Als een speler tijdens de tennispartij onbereikbaar is voor de tegenstander (bijvoorbeeld 11 punten voor staat terwijl er nog maar 10 te winnen zijn), wordt de wedstrijd direct beëindigd.
  4. Service: In elke sport wordt de service om de twee punten afgewisseld. Bij de stand 20-20 wordt om de beurt geserveerd.
  5. Gelijkspel: Als de totaalscore aan het einde gelijk is, wordt er een 'gummiarm' punt gespeeld in de tennispartij, ongeacht de individuele scores in de eerdere sporten. Bij dit punt wordt getost. De winnaar van de tos bepaald of er geserveerd wordt of ontvangen. De serveerder heeft alleen een "tweede" service.
  6. Uitrustingswissels: Spelers krijgen een korte tijd om van uitrusting te wisselen tussen de sporten.

 

Klik hier voor de volledige regels van de officiele internationale bond. Klik hier voor de Nederlandse (Google) vertaling.

Veel gestelde vragen over racketlon

Bij binnenlandse toernooien zijn kosteloos leenrackets aanwezig. Bij internationale toernooien, zoals het WK in Rotterdam, wordt verwacht dat je alle rackets in het bezit hebt. 

Er wordt van klein naar groot racket gespeeld. Dus eerst tafeltennis, dan badminton, vervolgens squash en als afsluiting tennis.

Nee, je hebt pas gewonnen als je meer individule punten hebt gewonnen dan de tegenstander. Als je bijvoorbeeld tafeltennis, badminton en squash alledrie met 21-19 wint, dan sta je pas 6 punten voor en moet je bij tennis nog 15 punten halen voor gummi-arm en 16 om te winnen.

Er wordt nog een punt gespeeld, bij het laatste onderdeel: tennis. Dit wordt een gummi arm punt genoemd. Er wordt dan opnieuw getost, de winnaar van de toss bepaalt wie ontvangt en wie serveert. De serveerder krijgt alleen een tweede service. De winnaar van het punt wint de wedstrijd.

Dit punt wordt gespeeld als op het einde de stand precies gelijk is. Er wordt nog 1 punt gespeeld bij tennis. Er wordt dan getosd, de winnaar van de tos bepaald wie ontvangt en dus wie er serveerd. De serveerder krijgt alleen een tweede service. De winnaar van het punt wint de wedstrijd.

Er zijn geen plannen om padel toe te voegen als onderdeel bij racketlon. Belangrijkste reden hiervoor is dat er weinig enkelspelbanen voor padel zijn (zeker niet op locaties waar je ook de andere vier sporten kunt beoefenen), Ook het langer maken van wedstrijden is voor toernooien niet aantrekkelijk. Voor een lokaal dubbeltoernooi om lekker te racketsporten is het prima om een onderdeel, bijvoorbeeld squash, te vervangen door padel. Dit is dan echter geen officiële racketlon meer.